Portrættet.

På denne side vil der med jævne mellemrum komme et portræt af en kendt eller ukendt person her fra området, en slags "blå bog".

Lars List

Lars List som han kendes her på egnen, er oprindelig døbt Laust Jensen Pedersen i Lyngs sogn den 4. september 1870. Han var søn af ugifte Mette Kirstine Pedersen, udlagt til barnefader var Laust Bek.
I folketællingen fra 1880 i Hanning sogn, ser vi at hans mor nu er blevet gift med Jens Lavridsen født i Dejbjerg Han er Husfader, Daglejer og Avlsbruger på Gadegaard mark 49 år gl.

Lars Jensen Pedersen fra Gadegaard mark bliver konfirmeret i Dejbjerg kirke den 12. april 1885 og han får karaktererne i Kundskab og Opførsel tg — mg
I folketællingerne i 1890 er han ikke nævnt, han er muligvis ude at tjene på det tidspunkt, men hans forældre har fået 2 børn
en datter Laura Kirstine Lavridsen 8 år og en søn Mads Peder Lavridsen 4 år.

Laust (Lars List) blev handelsmand, og han handlede med alt muligt, flere her på egnen har hørt, at han boede rundt hos bønderne, og at børnene var bange for ham.
I 1930 havde han ophold på Tvis Fattiggaard, og han fik lidt fattighjælp fra maj 1930 og frem til december 1930 fik han 4 kroner om måneden i september fik han dog yderligere 10 kr.

Han døde 14. august 1949 på Ringkøbing Amtssygehus, Blev begravet 18 August på Ringkøbing Kirkegaard
I kirkebogen står der: Ugift Handelsmand, Aldersrentemodtager boende i ”Aldersly” Ringkøbing
Han blev 78 år gl. Dødsårsagen var hjertesvigt.

Æ pjaltkræmer - Anders Jensen - Anders Sudergaard
I 1891 faldt “æ Pjaltkræmer” Anders Sudergaard i en af mergelgravene og druknede, han havde været på besøg i Hanning Hedegaard Kro, og på hjemvejen faldt han i (Dødsdagen er usikker, men liget fandtes den 8. November).

fra Skifteprotokollen
Aftægtsmand Anders Jensen af Sudergaard i Bølling, funden død den 8. Novbr. 1891. Skifte slutter 11/4 1892.Mødt var afdødes Broder Gaardmand Chr. Jensen af Bølling, der opgiver at afdøde sad i uskiftet Bo efter sin Hustru, og at Arvingerne er følgende fællesbørn.

1 en Søn Jens Peder Andersen boende Grønnegade N. 37 i Kjøbenhavn Fuldmyndig.

2 en Datter Ellen Cathrine Andersen. Gift med Husmand Gravers Jensen af Hee.

3 en Datter Maren Andersen gift med Skomager Fidler boende Studiestræde N. 29 i Kjøbenhavn Fuldmyndig.

4 en Søn Jesper Fjord Andersen død, men i ægteskabet med med Christiane Andersen boende i Grønnegade N. 37 i Kjøbenhavn efterladt en Søn Alfred Andersen 10 Aar gl.

5. en Søn Murer Jens Christian Andersen boende Dybensgade N. 21 i Kjøbenhavn Fuldmyndig.

6 en Søn Bryggerkarl Niels Laurids Andersen af Kjøbenhavn. Bopæl ubekjendt. Fuldmyndig

7 en Søn Opvarter paa Hotel D’Angleterre i Kjøbenhavn Iver Andreas Andersen. Fuldmyndig.

8 en Datter Mariane Sofie Andersen Østergade N. 8 tjenende hos Grosserer Kolstrup Fuldmyndig.

9 en Datter Marie Dusine Andersen af Bølling Fuldmyndig.

10 en Datter Karen Sofie Andersen af Store Boel i Bølling Fuldmyndig.

Smed Erik Jensen.

Når det folkekirkelige bureaukrati kammer over!


Indgangen til Sædding Kirke og kirkegård har efter års tovtrækkerier med de kirkelige myndigheder endelig fået nye låger. Lågerne er kreeret af den lokale smed, Erik Jensen, der har en lang tilknytning til Sædding Kirke. Da han modtog opgaven fra menighedsrådet og havde udarbejdet et forslag, mistede han næsten lysten til opgaven ved mødet med et dræbende folkekirkeligt bureaukrati.

I det følgende bringer Portalen smedens gengivelse af forløbet set fra en smeds ståsted.

Kirkelig ”demokratur”

Lågerne ved indgangen til Sædding kirkegård er slidt både op og ned, temmelig rusttærede og vanskelige at have med at gøre.

For ca. 2 år siden henvender menighedsrådet sig til en ældre smed, som er vant til at arbejde med den type opgaver, med henblik på at få fremstillet nye låger. Man fortæller, at man har fået en arv, og smeden vil såmænd gerne fremstille lågerne blot mod at få omkostningerne betalt, så der behøver ikke at være skattekroner i det.


Smeden udarbejder et forslag, som menighedsrådet godkender og pligtskyldigt sender videre til provstiet, som efter at have kigget længe på det, sender det til stiftet, som straks videresender det til Nationalmuseet, kgl. Bygningsinspektør og Landskabsarkitekt, 300 km væk, hvor der sidder nogle mennesker, som tydeligvis hverken har håndværksmæssig indsigt eller økonomisk ansvar, men har mere magt, end de har ret, og som så løfter pegefingeren: ”Nej, det må I sandelig ikke , Fy, hvorefter hele kavaleriet fra biskop til menighedsråd klapper hælene sammen og retter ind. Nej, selvfølgelig ikke, når I siger det. Hvordan kunne den idé da også opstå, undskyld. Det er kun rimeligt, at I sidder der i landets østligste udkant og bestemmer, hvordan lågerne ind til Sædding kirkegård skal være, naturligvis må det være sådan. Det drejer sig dog om Sædding kirke og menigheden i Sædding sogn.

Der er grund til at støve det gamle sjældent brugte ord ”magtbrynde” af med eller uden konsulenternes billigelse.

Den gamle smed har for længst overskredet mænds gennemsnitlige holdbarhedstid, så hvem ved, måske skal han snart ind gennem lågerne uden at skulle ud igen, så han behøver vel ikke gå så højt op i det, men heldigvis er der da yngre generationer, og det kan opleves noget frustrerende at møde og være vidne til og involveret i en så absurd urimelighed for nu at udtrykke det mildt.

Tilføjet efter at sagen formentlig og forhåbentlig er afsluttet.

Nu, efter en del polemik og tovtrækkeri mellem stiftet og menighedsrådet, har det så alligevel vist sig, at det er muligt at rokke ved denne magtens arrogance, så nu er lågerne ved Sædding kirke på plads, med nogle relative små ændringer i forhold til det oprindeligt aftalte. Man skulle jo nødig være fuldstændig eftergivende.

Erik Jensen